top of page

Scholen en groepen

SCHOLEN

Naast de andere activiteiten die op het dak plaatsvinden, wordt het observatorium twee maal per maand voor u geopend om u een blik te laten werpen door onze telescopen. Aan de hand van de mooiste objecten aan de sterrenhemel, vertellen we u meer over hetgeen u te zien krijgt. Of het nu gaat over de maan, planeten en deepsky-objecten zoals sterrenstelsels en nevels; als het aan de hemel zichtbaar is, laten we het u graag zien. 

Voor deze vaste kijkdagen vragen wij een kleine toegangsprijs van €2 voor volwassenen en 1 euro voor kinderen tussen 12 en 18 jaar. Kinderen onder twaalf jaar krijgen gratis toegang. Opgelet, bij thema-avonden in combinatie met een kijkdag zijn de prijzen respectievelijk €3, €2 en gratis. Over thema-avonden kan u hier meer informatie terugvinden, of u kan ook kijken in onze agenda.

Wilt u meer voordeel halen uit onze kijkdagen en andere activiteiten? Kijk dan zeker eens op onze pagina over het lidmaatschap.

GROEPEN

De openingsuren zijn afhankelijk van de periodes doorheen het jaar. In de zomermaanden is het nu eenmaal later donker dan in de wintermaanden. De vaste kijkdagen gaan iedere tweede en vierde vrijdag van de maand door. Op deze pagina ziet u steeds de openingsuren van dit moment. Voor meer uitgebreide informatie kan u terecht op onze pagina Contact en openingsuren.

 

Indien u naar een kijkdag komt, denk er dan aan om aangepaste kleding mee te nemen. Het kan na zonsondergang soms snel afkoelen en dan is een trui of jas altijd aangenaam. Vergeet niet dat u op bijna 20 meter hoogte boven het landschap staat en de wind op het dak goed voelbaar kan zijn. Zelfs een muts, sjaal of handschoenen zijn in de lente of herfst dikwijls al geen overbodige luxe.

 

Daarnaast hebben we, voor elk weertype, ook een aangepast drankaanbod aan democratische prijzen. 

PRAKTISCH

Het zal u niet verbazen dat licht een grote boosdoener is tijdens de kijkdagen bij nacht. Uw ogen hebben immers telkens ongeveer een half uur nodig om zich terug aan het duister aan te passen. Daarom vragen wij om, gedurende uw aanwezigheid op het dak, beeldschermen zoals smartphones en tablets uit te laten staan. Indien u toch zou moeten kijken is het sowieso beter om op voorhand de nachtmodus op te zetten. Maar het zal uw ogen nog steeds hinderen helaas. Probeer in ieder geval andere mensen niet te storen met het licht van eender welk apparaat. Ga best ook op voorhand naar het toilet. Indien u dit moet doen tijdens uw bezoek, zullen uw ogen zich weer moeten aanpassen.

Zelf zorgen wij voor aangepast, rood licht op het dak. Dit heeft het minste effect op uw nachtzicht. Let wel op, rond het observatorium zijn er nog enkele vervelende pijnpunten wat lichthinder betreft. U doet er dus goed aan om u hieraan ook niet bloot te stellen tijdens uw aanwezigheid op het dak.

SNELLE INFO

Actuele openingsuren: 
Iedere tweede en vierde vrijdag van de maand van

20u00 tot 22u00. Voor andere activiteiten, zie agenda

Volwassene: €2

Van 12 - 18 jaar: €1

Tot 12 jaar: gratis

Prijzen geldig voor de vaste kijkdagen

Voorzie warme kledij in de koudere periodes. Een warme trui, jas, muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe

U kan bij ons verschillende frisdranken en bieren verkrijgen, net als koffie en soepjes.

Tracht geen heldere lichtbronnen zoals zaklampen, smartphones of tablets te gebruiken. 

bottom of page