top of page

Meter- en peterschap 

Met trots mogen we hier drie bijzondere mensen voorstellen die onze sterrenwacht een warm hart toedragen. Zij hebben dan ook het meter- en peterschap aanvaard van het Observatorium Georges Lemaître Bocholt. Het is voor ons een vorm van erkenning en het geeft tegelijk een ondersteunend draagvlak om onze werking en zichtbaarheid te versterken. We stellen u hieronder graag onze meter, Prof. Dr. Katrien Kolenberg en onze peters Prof. Jan Govaerts en weerman Ruben Weytjens voor.

Prof. Dr. Katrien Kolenberg

Het werk van Katrien Kolenberg bevindt zich tussen artistieke expressie en wetenschappelijke verkenning. Na het behalen van haar doctoraat in de astrofysica aan de KU Leuven, deed ze onderzoek aan de Universiteit van Wenen en aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

 

Ze is momenteel professor in de astrofysica aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), evenals STE(A)M-coördinator aan de Universiteit van Leuven (KU Leuven), en een kunstenaar.

 

Haar onderzoek ligt op het gebied van stellaire astrofysica, met name variabele sterren en asteroseismologie. Gekoppeld aan haar onderzoek onderzoekt ze ook het potentieel van sonificatie voor wetenschappelijke data-analyse, evenals de voordelen van het opnemen van kunst in het wetenschapsonderwijs.

Katrien is gepassioneerd door wetenschappelijk onderzoek en culturele expressie, astronomie voor ontwikkeling en inclusie, en innovatieve/artistieke wetenschapscommunicatie en onderwijs wereldwijd. Ze heeft internationale prijzen ontvangen voor zowel wetenschappelijke prestaties als wetenschapscommunicatie.

CC_Jan_G.jpg

Prof. Jan Govaerts

Eredecaan van de Faculteit Wetenschappen van de Université catholique de Louvain (UCLouvain, Louvain-la-Neuve, België), Jan Govaerts is gewoon hoogleraar aan de École de Physique van genoemde faculteit, en onderzoeker aan het Centre for Cosmology, Particle Physics and Phenomenology (CP3) van het Institut de Recherche en Mathématique et Physique, UCLouvain. Theoretisch en wiskundige natuurkundige, naast zijn talrijke leringen in alle jaren van studie van het programma in de natuurkunde, strekken zijn onderzoeksgebieden zich uit van het oneindig kleine tot het oneindig grote, gericht op de kwantumunificatie van alle fundamentele interacties, inclusief de zwaartekracht van Einstein. 

Jan Govaerts is de academische vertegenwoordiger van het wetenschappelijk erfgoed van Monseigneur Georges Lemaître aan de UCLouvain. In de afgelopen 25 jaar is hij ook zeer actief geweest op het sub-Sahara en zuidelijk Afrikaanse continent in een reeks samenwerkingsprojecten voor de wetenschappelijke ontwikkeling van Afrikaanse jongeren door middel van onderwijs en onderzoek gericht op excellentie.

IMG-20211030-WA0007.jpg
IMG-20211030-WA0005.jpg

Weer- en noorderlichtman Ruben Weytjens

Ruben Weytjens is een weerman uit Belgisch Limburg, die zéér gepassioneerd en daardoor ook zéér professioneel te werk gaat om een absoluut meerwaarde-weerbericht voor Limburg te kunnen leveren.

 

Hij doet dit als zelfstandige vanuit zijn éénmanszaak, maar dat belet hem niet om 365 op 365 dagen per jaar, van 's morgens tot 's avonds updates te voorzien op basis van de laatste ontwikkelingen.

 

Ook wanneer hij in Lapland en Noord-Noorwegen aan de slag is als noorderlicht-gids, of vóór en na één van z'n lezingen waarmee hij in heel Limburg graag te gast is.

Ruben zijn weerbericht is te vinden op zijn website en zijn Facebook-pagina. Die pagina bereikt reeds méér dan 115.000 volgers, welke vanzelfsprekend voornamelijk woonachtig zijn in Limburg. 

In 2012 gidste Ruben zijn eerste "noorderlichtreis", een volledig verzorgde groepsreis waarin het noorderlicht centraal stond. Niets werd aan het toeval overgelaten waarbij hij zijn kennis over het noorderlicht en meteorologie combineerde om het maximale uit een weekje noorderlichtjagen te kunnen halen. Alzo kreeg hij al snel het etiket "noorderlichtman" opgeplakt.

bottom of page