top of page

Arend

Finding Inspiration in Every Turn

arend iau.png

Arend (Aquila) is een sterrenbeeld dat aan de hemel aan de Melkweg is gelegen, tussen rechte klimming 18u40m en 20u35m, declinatie +19° en −12°. De Melkweg is hier door donkere wolken in twee delen gesplitst. Het sterrenbeeld, dat door de zeer heldere ster Altair op zomeravonden gemakkelijk in het zuiden aan de hemel is te vinden, ligt in een gebied dat door een kleine verrekijker bekeken al wemelt van sterren.

aquila hevelius.png

Sterren

in volgorde van afnemende helderheid

  • Altair (α, alpha Aquilae)

  • Tarazed (γ, gamma Aquilae)

  • Deneb el Okab (ζ+ε, zeta + epsilon Aquilae)

  • Theta Aquilae

  • Alshain (β, beta Aquilae)

Altair is de helderste ster van het sterrenbeeld Arend. De ster is gedurende de zomermaanden goed waar te nemen. Ze maakt, samen met Wega en Deneb, deel uit van de zogenoemde zomerdriehoek.

Wat is er verder te zien?

Aangezien het sterrenbeeld Arend in de band van de Melkweg gelegen is zijn er diverse mooie nevels te vinden. De Melkweg is hier door donkere wolken in twee delen gesplitst.

melkweg gesplitst.png
NGC 6781.png
NGC 6751.png

V Aquilae is een typische koele koolstofster (Cool Carbon Star), en daarmee een van de meest roodkleurige sterren waarneembaar met de telescoop. De locatie van V Aquilae is te vinden net ten zuiden van de ster λ Aquilae (Lambda Aquilae); de zuidelijkste van de heldere sterren die het typische uitzicht van het sterrenbeeld Aquila (Arend) bepalen.

V Aquila.png

Best zichtbaar

Dit sterrenbeeld is het best zichtbaar aan de avondhemel van juni tot november.

bottom of page