top of page

Cursus sterrenkunde voor de leek: Over de bomen heen, wegwijs aan de sterrenhemel

Volg ons ook via andere mediakanalen:

Tijdens de cursus ‘Over de bomen heen, wegwijs aan de sterrenhemel’ bekijken we de wereld van de sterrenkunde vanuit een andere hoek. Niet die van de gepassioneerde astronoom, maar wel van de leek die wel eens wat meer wil weten over al dat moois daarboven. Wat zie je als je naar de hemel kijkt? Meer dan je denkt alleszins. En wat zijn de relaties en invloeden daarvan ten opzichte van de Aarde? Maar wel met antwoorden die we niet te ver gaan zoeken. We blijven dus, om het zo te zeggen, met onze beide voeten op Aarde en vertellen je over wat we zien met het blote oog of hooguit met een verrekijker. Zo leren we je over de sterren, sterrenbeelden herkennen, de maan, planeten, kometen, satellieten en nog veel meer. Deze cursus heeft niet de bedoeling om een astronoom van je te maken (hoewel de vonk kan overslaan natuurlijk), maar richt zich dus echt tot mensen die simpelweg een beetje wegwijs willen worden aan de sterrenhemel...
 

Ook voor de natuurliefhebbers is deze cursus een meerwaarde. Zij kijken vaak om zich heen om te zien wat er groeit, bloeit of leeft in het gras, tussen de struiken of in de bomen. Maar als je verder kijkt, over die bomen heen, dan is er die enorme koepel die we de hemel noemen. Overdag stralend blauw, ’s avonds zwart met fonkelende sterren en de Maan. Hoog boven de bomen lijkt het veel te ver weg om tastbaar te zijn. Maar toch is het een verlengstuk van de natuur. Meer nog, het is natuur. Want alles wat we daarboven zien, is hier op aarde terug te vinden. Alles hier op aarde is gemaakt van sterrenstof. En ook al lijkt het zo ver van ons af, er zijn veel dingen die de natuur, en dus ook ons leven, hier op aarde beïnvloeden. Het is daar dat ons verhaal dan ook begint. Deze bredere kijk op de natuur zal je een reden te meer geven om er ook ’s nachts eens op uit te trekken. Ook de liefhebbers van vleermuizen, nachtvlinders, uilen en andere nachtbrakers, die het gewoon zijn de late uurtjes te trotseren kunnen een verlengstuk breien aan hun nachtelijke uitjes. Kom dus samen met ons over de bomen heen turen, met een natuurlijke kijk op sterrenkunde.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De cursus is informatief. Er is dus geen evaluatie of dergelijke voorzien.
 

Er zijn zes theorieavonden: beginnen om 19u00, einde is voorzien om 22u00. Dit kan een kwartiertje uitlopen.
 

Plaats: Observatorium Georges Lemaître - Bocholt, Cornelius a Lapideplein 3 (1ste verdiep, lokaal 3)

Deelname aan de cursus kost 55 euro. Leden betalen 45 euro (lees hier meer over het lidmaatschap). Inschrijven kan via info@oglb.be. Geef ons zeker ook een seintje indien er geen cursus voorzien is momenteel, maar je toch interesse hebt. Bij genoeg gegadigden kan er dan vervroegd een cursus worden georganiseerd.

DATA CURSUS 2024

Er is voorlopig nog geen cursus gepland.

bottom of page