top of page

Om de twee jaar reikt de UCLouvain de Georges Lemaître International Prize, opgericht in 1995, uit aan een Belgische of een internationale wetenschapper die door zijn/haar academische carrière een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en bevordering van wetenschappelijke kennis op het gebied van kosmologie, astronomie, astrofysica, geofysica of ruimteonderzoek. De laureaten worden geselecteerd door een internationale wetenschappelijke commissie onder voorzitterschap van de vicerector onderzoek van de UCLouvain. Hieronder een korte uiteenzetting van de laatste winnaar.
 

Internationaal erkend als een leider in kosmologie en voor complexe dynamische systemen, is George F.R. Ellis een buitengewone wetenschapper die geïnteresseerd is in vele gebieden: filosofie, de relatie tussen wetenschap en geloof en vragen over maatschappelijke betrokkenheid. Hij werkte met name samen met Stephen Hawking. Zijn werk verduidelijkte het begrip singulariteit in de fysica van ruimte-tijd, in relatie tot de geometrische eigenschappen van kosmologische oplossingen in de algemene relativiteitstheorie. Hij was een pionier in de studie van Einstein-Boltzmann-vergelijkingen en droeg aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van de Friedmann-Lemaître-kosmologie. George Ellis is geëerd met talrijke prijzen en onderscheidingen op het gebied van kosmologie en zijn bijdragen aan de wetenschapsfilosofie zijn ook erkend: hij is in 2016 bekroond met de titel Doctor Honoris Causa van de Sorbonne (Parijs) en ontving de "The Star of South Africa"-medaille in 1999 door Nelson Mandela als erkenning voor zijn rol in de Zuid-Afrikaanse samenleving na de apartheid.

Deze 13de editie van de prijsuitreiking, georganiseerd onder auspiciën van de Stichting Leuven, werd voorafgegaan door een rondreis door het leven van Georges Lemaître in het L Museum en een presentatie van de gedigitaliseerde archieven van Georges Lemaître. De prijsuitreiking werd versterkt door de video-interventie van Jean-Philippe Uzan, winnaar van de Georges Lemaître-prijs in 2015, van het Observatorium van Parijs. De Georges Lemaître-prijs werd aan professor Ellis uitgereikt door de rector van de UCLouvain, Vincent Blondel, in aanwezigheid van bijna tweehonderd mensen.

bottom of page